Clujenii şi trecerile de pietoni…

După cum bine știu unii din voi, de ceva vreme, vreo două luni așa, m-am mutat în Cluj. Due to certain events. Trecând peste partea asta, căci nu ăsta e scopul postării, cum și când și de ce și tot asa, m-am mutat eu la Cluj, hai să vă povestesc eu ce bubă am cu clujenii.
Așa per total, sunt oameni faini, cum s-ar spune, dar… au o mare problemă cu… trecerile de pietoni!
Am mai stat și prin alte orașe, după cum probabil unii dintre voi știu însă, trendul ăsta cu trecerile de pietoni parcă nu-i niciunde mai în floare ca aici.

De regulă în Cluj, momentan, când am treabă pe undeva, cam tot timpul mă deplasez cu mașina. Still getting to know Cluj! So it is quite safer this way. Cel puțin, momentan pentru mine… Și datorită acestui mers cu mașina, sau din cauza, cum vreți voi să-i spuneți, am observat acest mic trend suicidal aș putea spune, al unora dintre clujeni.

Băi nene, ai trecere de pietoni la nici 10 metri mai la stânga sau dreapta de tine, la ce mama mă-sii te decizi tu să treci fix prin mijlocul străzii pe unde circulă mașinile??? I’ll never get it, pe bune!
Deci, serios, de câte ori am mers cu mașina, nu mi-a fost dat să nu văd cate unu sau doi sau mai mulți individuals care să facă treaba asta. Și îi vezi așa cum se avântă ei printre mașini, cu fețe care mai de care mai fie speriate, fie de genul OMFG vine o mașină!, fie cum vreți voi să o descrieți.
Apăi bă, dacă te îngrijorezi atâta de treaba asta, la mama dracului nu mai faci vreo cațiva pași mai încolo unde șoferul, dând de o trecere de pietoni, e obligat prin lege să te lase să treci?
Adică, Doamne iartă-mă, dar presupun eu în mintea mea așa de oltean(că) proaspăt venit(ă) aici la voi în Cluj, că e mai ușor să do it the right way, you know? Aia în care îți mai muți puțin dorsalul până la trecerea de pietoni care e la o aruncătură de băț de tine și treci pe-acolo, mămică! Nu e ca și cum aveți așa niște străduțe de de-abia intră două mașini, fiecare pe banda ei.

Aveți patru benzi pe sens, mâncav-aș eu vouă suflețelul. Până apuci tu să treci alea toate patru benzi pe care circulă o mașină (metaforic vorbind) și din dreapta și din stânga, so to speak, droaia de oameni de la trecerea de pietoni de la vreo 10 metri depărtare de tine așa, au trecut deja de hăt vreme, timp în care, you got stuck pe linia dublă continuă dintre benzi care e singura ce te poate ține, remotely safe, să nu dea vreunu’ în tine!

Nu ştiu cum să spun, dar eu când merg pe jos, pe mine m-a învățat mama (și cursul ăla din clasa a IV-a legat de trecerile de pietoni și cum să le utilizăm corect) să trec mămică fie pe the damn trecere, că de-aia se numește trecere de pieton, tu ca mamifer în două picioare ce ești, ai obligația să treci pe-acolo, că de-aia au și șoferii obligația să meargă pe șosea, nu trotuar, sau, eventual, pe la colț de stradă, unde, chiar dacă e trecere sau nu, am obligația să mă asigur! So do it, că dup-aia dă unu-n tine și-ți plâng neamurile pe la spital că vai, victima de tine, boul ăla cu mașina a dat și te-a făcut praf pe șosea.
Nu zic, sunt conștientă că sunt și destui șoferi duși de-acasa care conduc cam pe lângă regulile de circulație, dar să-mi fie cu iertare, că și unii pietoni sunt și mai dusi…
Mai ales, luând în considerare cum se circulă în Cluj. I am still getting used to it, dar șoferii clujeni, sunt repezi așa de felul lor. Nu stai ca în Timișoara de 7 ori la semafor să mergi mai departe. Nu, nene. S-a făcut verde, apăi a plecat coloana de la semafor, cu totul, nu doar primele două mașini și alea împotmolite pe undeva. Paranteză făcând, ador traficul din Cluj! Deși inițial mi s-a părut haotic și totally awkward!

Așadar, dragi clujeni și non-clujeni, oameni în general, ai trecere de pietoni la 2 pași de tine? Good! Mișcă-ți fundul până acolo, și fă-ți datoria și obligația de pieton corect.
Pentru că da, și tu ca pieton ai obligații, nu numai șoferii au. Și mai făcând o altă mică paranteză, am observat tendința asta a pietonilor de a se purta like they give no fucks, că într-o oarecare măsura, nu știu eu care, îmi e stranie, necunoscută, șoferii sunt asa, cum ar zice americanul “entitled to them”. Tu ca șofer nene, dacă vezi un pietoni, holy mother of Gods, oprește că trece the holy mother of god pe-acolo și se pogoară așa lumini și tu trebuie să oprești că, na, trebuie. Ce mai contează că e like… în mijlocul străzii?
Holy Wayne, Batman, că dacă aş fi şofer cred că mi-ar lua-o zburătoarele razna pe la bibilică dacă aș vedea chestii de genul. Adică, mă enervez eu din dreapta! Din fucking DREAPTA! Nu vreau să îmi imaginez cum se simte un șofer.

Așadar, dragi pietoni (că încă n-am carnet so, mă includ și eu în categoria asta) trebuie neapărat să vă amintiți de faptul că, după cum ziceam, și noi avem obligații, nu numai șoferii!

So walk correctly and safe!

Share Button

Leave Comment